Време за жена президент винаги може да се каже, че е дошло. Жена или мъж – въпросът е какви качества имаш и каква отговорност можеш да носиш. Това заяви в предаването „Тази сутрин” вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя допълни, че качествата на една жена президент биха били не по-лоши от качествата на един мъж президент.

„Националният интерес над всичко, родолюбие. Това са моите послания, на които много държа и съм сигурна, че винаги, когато в институцията влязат такива хора, институцията ще бъде място, в което ще може да се огледа българският народ, българската нация, и да намери нещо за себе си, послание и закрила, това е много важно в днешния ден”.

На въпроса дали би се кандидатирала за президент, Попова отговори:

„Към днешна дата не ме занимават такива планове. Животът е много динамичен, случват се различни неща, поднася на човек какво ли не, аз имам своите планове, имам планове и за 2017 година, не само за тази година. За тази година плановете са да приключи добре мандата”. Вицепрезидентът заяви, че не е мислила по въпроса чия подкрепа ще търси, ако това се случи.

По темата за заплахите за националната сигурност, Маргарита Попова коментира:

"Работата на службите за сигурност е да работят добре във взаимодействие със службите на съседни регионални структури в глобален мащаб, за да съобщават на политиците това дали има заплахи и дали има рискове за националната сигурност, да бъдат обсъждани тези въпроси и да се дава възможност на действащите политици, управляващи и в опозиция, да взимат добри управленски решения.

Не е правилен подходът да разсъждаваме за интересите на другите държави. Всеки има интереси, излага ги или не, коментира ги или не, споделя ги или не, въпросът е за нас, за България като държава, ние да знаем кой е нашият национален интерес, да знаем кой е нашият стратегически интерес, да имаме национална стратегия за сигурността, да имаме план за нацията.

Всеки има своите интереси, интересите са вечни, приятели няма. Въпросът е България, ние като държава да имаме своя стабилна доктрина, национална, в която да разпишем кой е нашият стратегически интерес".

За новата партия на Лютви Местан

"Абревиатурата не би трябвало да ни смущава, ако някой не е вложил специална мисъл, за да изглежда точно така - ДОСТ. Не мога да кажа дали е провокация. Това са български граждани, които са решили да направят един нов политически проект. На мен ми се иска те да стартират и да работят много видимо, много ясно, открито за националния интерес на България.

Човек в политиката трябва да се доказва до края, докато се занимава с политика и след това, трябва непрекъснато да доказваш своята лоялност, своята добронамереност, че искаш да работиш за благото на държавата, на обществото".

За битовата престъпност

"Има политическа сила, която подкрепя управляващите в момента, които са извели като приоритет този въпрос за битовата престъпност. Институциите работят, те не стоят скрити в сградата и да не работят по тези въпроси, но хората имат основание да са недоволни.

Трябва да седнем и да направим един открит и честен разговор за това какво направихме ние с нашите служби за сигурност, с нашите служби за вътрешен ред, за охрана на обществения ред, службите, които се грижат за превенцията, за предотвратяване на престъпленията, в този дълъг и не толкова дълъг 25-годишен преход.

Тези служби и МВР понесоха понесоха неблагоприятните политически набези през всичките тези 25 години. Напускат, прииждат хора, политизирани, започват се реформи, при които не се обръща най-напред внимание на това, което е нужно, за да се грижат и да работят службите за хората, а се започва с други въпроси, от което и хората в обществото се обезверяват и самите, работещи в институциите".

За отношенията с президента

"С президента имаме различна стилистика, ние сме различни като характери, разли(чни като поведение, но посоката е една. Никой няма право да сменя посоката, която очертава българската Конституция", заяви Маргарита Попова.

"Ние вървим в една посока, но говорим по различни теми, и ако някой говори, че има разделение и че гледаме в различни посоки, или не е добронамерен, или просто не се е задълбал в естеството на президентската институция".

Стигат ли посланията на Плевнелиев до хората?

"Посланията стигат до хората тогава, когато са изречени ясно, когато са изречени конкретно, когато са изречени загрижено и тогава, когато са изречени за обществото като цяло, без хората да усещат разделение, предпочитание или неясна дума, която буди съмнение.

През 2013 – 2014 година от нашата институция излязоха неподходящи думи и аз направих изказване съвсем възпитано и казах, че президентската институция не е институцията, която да казва кой да подава оставка, кога да подава оставка, кога да има предсрочни избори, кога да има редовни избори. Президентската институция не е тази, тя е институция за всички граждани, която ще си позволи да персонифицира.

След това мое изказване никога не чух президента Плевнелиев да персонифицира. Надявам се да си е взел бележка. Аз също си взимам бележка, когато той отправя забележки публично или на оперативка, така че не бива да се задълбочаваме и да търсим неща, които ги няма и от които хората нямат интерес.

Беше ли Росен Плевнелиев президент на всички българи – това историята ще го отчете след края на мандата".