Партия „Воля” на Веселин Марешки обяви в парламента, че ще участва на европейските избори в коалиция, предаде БТА. Начело на общата листа ще е бизнесменът и зам.-председател на парламента. Обединението се казва „Воля – българските родолюбци” и в него влизат формации, свързвани с познати лица.

Сред тях е Земеделски съюз „Александър Стамболийски” на друг депутат – избраният от листата на „БСП за България” Спас Панчев, който напусна „червената” коалиция заради разногласия с „Позитано” 20.

В обединението влиза и Народна партия „Свобода и достойнство” (НПСД), създадена от бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал. Политическата сила, ръководена днес от бившия военен зам.-министър Орхан Исмаилов, беше във властта като част от Реформаторския блок при предното правителство на Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Във „Воля – българските родолюбци” влиза и партия „Обединена социалдемокрация”. Тя през годините също е била свързана с БСП, като в ръководството й бяха синът на Андрей Луканов – Карло, а също и бившият съветник на Бойко Борисов Кольо Парамов.

Снимка: Ладислав Цветков

Вчера стана ясно, че в новото обединение няма да влезе СДС заради идеологически и геополитически различия.

Въпреки това днес Веселин Марешки обяви, че ще работят за вкарването на двама представители в ЕП. По думите му "Воля" и сама е способна да излъчи един.

Новата коалиция се обединява около цели като „европейски доходи”, „ликвидиране на монополите, картелите и битовата престъпност”, „защита на интересите на българските земеделци и предприемачи” и „етническа и религиозна толерантност”.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди по-малко от година Веселин Марешки се обяви за законови промени, които да забранят предизборните коалиции с мотива, че така до парламентарно представителство стигат политически сили, които иначе никога не биха могли да се надяват на такова. На фона на реториката на новото обединение за етническа и религиозна толерантност, "Воля" беше подкрепена за евровота от лидера на френската крайна десница Марин льо Пен.