Малко над 4000 са местата в центровете за настаняване на бежанци у нас. Това показва проверка на bTV, след като получихме информация от Държавната агенция за бежанците и МВР. От 4126 места към момента са заети 1534. Хората, потърсили закрила, са предимно от Сирия - близо 76%. Следват Афганистан и Ирак.

В момента 718 души се намират в бежанския център в Харманли и са поискали международна закрила. Капацитетът е 1646 места, като сега той е запълнен 43%.

Екипът на bTV беше допуснат вътре в беженския център. Малко над 700 бежанци от центъра в Харманли са поискали международна закрила.Те са от различни националности, основно араби, от Сирия, Ирак, по-малко от Мароко, Алжир. Бежанците са предимно млади, самотни мъже. Много малък процент от тях работят. От Агенцията за бежанците настояват за засилено полицейско присъствие и повече жандармерия, която да респектира.

Омар попада в бежанския лагер през октомври 2021. 15-годишното момче е изчезвало няколко пъти преди инцидента в Бургас. 

"При него е малко рецидив, на 3 пъти така му се случва, около 2-3 дни, в случая вече 4-5. Омар е нормално непълнолетно дете, за което се грижим. Предлагали сме му да бъде записан на училище, той отказва", заяви директорът на РПЦ-Харманли Галя Христова.

Братята на Омар напускат центъра през март, отиват в София и оттогава не са идвали или питали за момчето, което остава само. В бежанския лагер не са подозирали Омар  да се занимава с каналджийство. След катастрофата в Бургас от Агенцията за бежанците прекратиха процедурата по събиране на семейството на Омар, което е в Турция.

"Профилът на настанените са сами мъже, семействата са много малко - 25. Около 200 деца имаме, 76 непълнолетни", добави Христова.

Освен Омар и друго непълнолетно момче  на 17, от Сирия и без роднини, е напускало пределите на центъра 4-5 пъти за няколко дни.

„Платихме По 2500 евро на каналджиите. Не познавам това момче Омар“, разказа Али.

Местните разказват, че са притеснени.

За последните две седмици в Хасковско са задържани други двама сирийци с бежански статут, които са превозвали нелегални имигранти. В бежанския лагер в Пъстрогор, който също е от открит тип, са настанени 100 афганистанци.