Вой на сирени от патрулни автомобили огласи редица градове в страната точно в 13 ч. Така българските полицаи и пожарникари отдадоха почит на колегите си, загинали след тежката катастрофа в Бургас.

Бургас се прости със загиналите полицаи на официална церемония. 15-годишният сириец Омар е шофирал автобуса с нелегални мигранти и е помел полицейската патрулка. Прокуратурата в Бургас му повдигна две обвинения.

Омар е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на двамата полицаи. Тъй като е непълнолетен, наказанието му е редуцирано и може да получи от 3 до 10 години затвор. Срещу него е образувано и второ досъдебно производство, заедно с двамата му помагачи, също сирийци, за трафик на мигранти. По това дело е привлечен като обвиняем и българин, собственик на фирма, който им е продал автобуса.

През целия ден колеги, близки и приятели на двамата полицаи, почитат паметта им. Всички, които ги познават, разказват, че са били изключителни хора, големи професионалисти, готови винаги да се притекат на помощ.

Зам.-директора на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров си спомня колко всеотдайно Йордан Илиев е реагирал при спешен случай с дете.

"Съобщиха в болницата, че ще докарат дете със забита градинска ножица в черепа. Именно благодарение на тяхната бърза и адекватна реакция, успяхме да свършим професионално работата си и да спасим този детски живот", разказа той.

Полицаите не са имали време за друга реакция, когато автобусът ги е връхлетял.

"Може би са предотвратили много по-голям инцидент, предвид трафика за Южното Черноморие, по този път, този автобус, ако беше преминал през това кръгово кръстовище и не може да вземе завой и падне и помете автомобилите насреща, сигурно много повече щяха да бъдат жертвите", заяви Генади Танев от СФСМВР.

Целият състав на полицията в Бургас се поклони пред загиналите си колеги. На поклонението присъства и президентът.

Снимка: bTV

"Гибелта на двамата полицаи е следствие от дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и в Европа. Самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите въртят своя трафик", каза той.

"Прощаваме се с двама достойни служители, които изпълниха дълга си. На свой ред, аз ще направя всичко възможно ние да изпълним дълга си към тях", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Загубата е непрежалима. Това още повече ни мотивира да направим всичко възможно, за да не се повтаря", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

ДНК експертиза показва, че шофьорът на автобуса е 15-годишният сириец Омар.

"Имаме извършени разпознавания на лица, които са пътували в автобуса и сочат също него като водач на автомобила", заяви началникът на Окръжен следствен отдел – Бургас.

"Случаят е квалифициран като особено тежък, като наказанието предвидено за престъплението е от 3 до 10 години, тъй като се касае за непълнолетен и това е най-тежкото възможно наказание, което може да бъде наложено в този случай", обясни наблюдаващият прокурор Соня Петрова.

Всеки от задържаните е имал роля в схемата. 

"Едното лице е водач, другото лице е спътникът, който е настанявал лицата в автобуса, а третото лице е закупило автобуса и го е предоставило за ползването на двамата водачи", заяви районният прокурор Мария Маркова.

Българинът е продал автобуса на трафикантите 13 от мигрантите са непълнолетни, като сред тях има и 4-5 годишни деца. След като бъдат разпитани, те вероятно ще бъдат пренасочени към Харманли. Четиримата задържани остават в ареста за 72 часа.