Кадри от охранителни камери показват част от гонката между автобус и полицейски автомобили в Бургас. Те са малко преди удара, при който загинаха двама служители на МВР.

bTV разполага и с кадри от удара между автобуса и полицейския автомобил, но няма да ви ги покажем от уважение към мъката на близките.

Междувременно започна да се разплита и предисторията на случилото се.

Мигрантите - 47 души от Сирия, сред които жени и четири деца, преминават оградата на границата с Турция, в силно пресечена местност в района на Малко Търново. Все още се уточнява как точно е станало това.

Натоварени са на автобус в местността Пейково, в землището на село Стоилово.

Автобусът е засечен от граничен патрул на Крушевец. Шофьорът не спира на подадената стоп палка, а продължава с висока скорост към Бургас. Втори екип се опитва да го спре, без резултат. Подаден е сигнал до всички налични автопатрули. Най-близкият застава на кръстовището, в опит да го блокира.

След катастрофата са задържани двама българи и трима сирийски граждани - единият от тях е шофирал автобуса - открит е в Първомай.

Два екипа следователи разследват катастрофата. Според разследващите, шофьорът на автобуса умишлено е прегазил полицейския автомобил. От МВР обясниха, че тъй като в автобуса са се возили 47 мигранти, полицаите не са могли да използват всички възможни средства за възпирането му. „Можеше да съберем и 47 трупа, ако те интензивно се бяха опитали да спрат автобуса“, каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

За трафика с мигранти се разследват служители на МВР, обяви още вътрешният министър и поиска оставката на заместник-директора на Гранична полиция.

Ще бъдат проверени и бежанските центрове, заради участието на настанени в тях лица в трафика на мигранти.