Петима души са задържани за катастрофата с автобус, при която загинаха двама полицаи. Каналджиите са трима сирийци с хуманитарен статут на бежанци. Сред тях непълнолетен на 15, изчезнал в понеделник.

Оказа се, че това не е единственото му изчезване. От понеделник го е нямало, но преди това също е липсвал периодично за по 2-3 дни. Това признаха властите пред bTV и казаха, че става дума за рецидив, но след като напусна територията на центъра, който от отворен тип, властите и институциите.

Братята на непълнолетния сириец са напуснали центъра още през март.

Омар поиска да се събере със своето семейство, което се намира в момента на територията на Турция. Държавна агенция за бежанците се самосезира и съответно правим всичко възможно да не се проведе тази процедура по събиране на семейства“, заяви временно изпълняващата длъжността директор на центъра в Харманли Галя Христова.  

Оказа се, че тук зачестяват случаите на задържани сирийски бежанци, които имат хуманитарен статут, но се занимават с някаква нелегална дейност. Иначе капацитетът на центъра е запълнен на 43%, а и преди малко бежанци влязоха вътре, за да бъдат настанени.

За последните две седмици в Хасковско са задържани други двама сирийци с бежански статут, които са превозвали нелегални имигранти.