Малкият бизнес с призив към управляващите - данъчните да не блокират сметките, ако забавените плащания са натрупани по време на епидемита.

При извънредното положение Агенцията за приходите не налагаше запори, но от края на май те бяха възобновени.

В малка столична пекарна служители не са били съкращавани, но не са се възползвали и от възможността да прехвърлят на държавата плащанията на заплати по схемата 60:40.

„Идеята ми беше да се стегнем и да успеем да минем през лошото време с общи усилия. защото всичките ми служители имат семейства, отговори са и ние като едно голямо семейство да преминем този тежък период без да сме в тежест на държавата“, разказа собственикът на пекарната.

Стига се обаче до забавяне на плащания за данъци и за осигуровки и до запор на сметките. В пекарната са кагегорични - ще се издължат. Все пак за тях би било добре, ако дълговете се разсрочат.

От приходната агенция коментираха за bTV, че спазват закона такъв, какъвто е. Парламенът е разписал при какви условия се налагат запорите.

В асоциациаята на малките и средните предприятия вече има сигнали за проблема. А бизнесът в пекарната се съживява, но с бавни темпове. Масите остават празни с часове.