Сигнал за дискриминация в детска градина. Майка на дете с диабет разказва, че е принудена да крие сина си от другите деца, докато му поставя инсулин, "за да не ги травмира". 

По пет пъти на ден Анелия Найденова инжектира инсулин на тригодишния си син. Досега е срещала разбиране сред персонала в детската градина, но не и вчера.

"Беше направена забележка да го скрия при поставянето на инсулин. Казаха, че това не е лечебно заведение и има родители, на които не им е приятно това да се случва пред техните деца", разказа Анелия Найденова. 

Директорът на детската градина потвърди случилото се. 

"Проблем е, че децата са много малки, на 2 г. и половина 3 г., на тях не може да се обясни какво точно се случва. Предпочитаме да бъде встрани от децата, не да бъде изкарано. Това не е дискриминация, а просто се молим за разбиране", каза директорката Снежина Мишева. 

Екатерина е майка на дете с диабет и администратор на група за детски градини. По думите й подобен казус не е прецедент.

"Най-често срещаният проблем е при предварителния разговор на децата ни - отказва се достъп до детско заведение, защото директорите казват, че няма обучен персонал", разказа Екатерина Симеонова, член на ИК за качествено и иновативно образование.

Юристи напомнят, че родители могат да изберат сами да поставя инсулин на болните си деца или това да се прави от персонала в заведението, но само ако е обучен. В България от диабет страдат около 2000 деца.

Скоро синът на Анелия ще използва инсулинова помпа. Дотогава тя ще му поставя инжекции - скрито или не. 

"Нека да бъдат по-толерантни към нас", призова Анелия.