Проведе се първата от трите насрочени от БСП срещи с други политически сили за съставяне на правителство с третия мандат.

Снимка: Ладислав Цветков

В началото на разговора с лидерите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Корнелия Нинова отново повтори, че мандатът не може да бъде върнат веднага, защото тогава парламентът ще бъде разпуснат. Тя заяви, че ако по време на срещите не може да бъде постигнато съгласие за съставяне на кабинет, трябва да бъде обсъдена актуализацията на бюджета, което е основен приоритет за страната в момента.

Мая Манолова заяви, че съставянето на правителство "на всяка цена" не е решение.

"След изявлението на Слави Трифонов онази вечер е ясно, че мнозинство от партиите на промяната е невъзможно да бъде сформирано. Той не пожела да поеме отговорност за това да подкрепи правителство. Правителство с гласовете на ГЕРБ и ДПС обаче за нас е неприемливо. Ние няма да го подкрепим сега или в следващия парламент", каза Манолова.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" допълни, че провежданите в момента преговори няма как да бъдат такива за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

"За съжаление, по независещи от нас причини, това няма как да бъде разговор за съставяне на правителство, защото едно такова правителство би било държано от ГЕРБ, което както ние, така предполагам и вие, няма как да допуснем", обясни той.

Корнелия Нинова обаче увери, че подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС няма да бъде търсена.

Все пак Хаджигенов адмирира решението на лидера на БСП да обяви още преди началото на срещите с останалите партии, че БСП ще задържи мандата колкото време е нужно, за да се свършат "важните неща".

„За нас има три кръга задачи, които трябва да се случат в оставащите дни на 46-ия парламент. Първият кръг - това са предложенията между първо и второ четене по актуализацията на бюджета. Готови сме да водим разговори, за да се случат нещата. Ние вече сме готови с нашите предложения и бихме подкрепили вашето искане да бъде съкратен срокът между двете четения”, подкрепи думите му Манолова.

Във втория кръг според ИБГНИ трябва да бъдат обсъдени редица проблеми, като исканията за реформа в правосъдната система, да бъде постигнат консенсус по отношение на Плана за устойчивост и развитие. Сред предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме!" е и отлагането на поскъпването на цената на водата с една година, в светлината на задаващата се икономическа криза за домакинствата у нас.

По време на срещата стана ясно, че двете партии лесно ще постигнат консенсус по отношение на различни теми и политики и, по думите на Нинова, след разговорите с ДБ и ИТН, ще стане ясно дали основният фокус на тези преговори ще остане опитът за съставяне на кабинет, или актуализацията на държавния бюджет в съкратен срок.

Лидерът на БСП добави, че в следващите дни от партията ще проведат разговори и с граждански сдружения, организации и работодатели, освен с политическите партии.

По време на разгворите Мая Манолова потвърди и че се е срещала със Слави Трифонов в кабинета му.

"Г-н Трифонов ми се обади да отида в неговия кабинет. Той избягва публичните разговори, има своите аргументи. Срещата беше на 7 август, дни преди да се гласува кабинета на ИТН", разкри Манолова.