„Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, работниците без обезщетения, ако бъдат затворени фирми, болните без ремдесивир, който липсва, лекарите на първа линия без 1000 лв., както и полицаите и военните без средства за охрана на границата“.

Това обяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова преди началото на преговорите с други политически формации за съставяне на кабинет в рамките на 46-ото Народно събрание. Първата е от 14 ч. с „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Нинова уточни, че си дава ясна сметка, че няма как да излъчат правителство без подкрепата на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме!“. Също, че след интервюто на лидера на ИТН Слави Трифонов настроенията са започнали да се променят.

От БСП ще предложат ускорена процедура по приемането на актуализацията на бюджета, защото в момента предложения за второ четене се събират до 7 септември.

Виждаме като обозрим срок между 10 и 15 септември за връщане на мандата, уточни лидерът на социалистите. 

По принцип БСП трябва до 7 дни да предложи на президента кандидат за премиер, но няма срок, в който да предложи пълен състав на кабинета или да върне мандата неизпълнен.