„Никой не стои зад „Има такъв народ“, освен нейните избиратели и аз. Аз съм гарант. Никой не стои зад партията“, каза Слави Трифонов по време на интервю за обществената телевизия по повод коментарите, че имат договорки с ДПС.

„Това не е вярно. Ако някой може да го докаже… това са слухове, това са лъжи“, каза Трифонов.

Той разкри, че е имал среща с Христо Иванов и Мая Манолова лично, на която е попитал Иванов къде е видял „дългата ръка на ДПС“. „Той каза "Аз нямам такива доказателства, но имам такова чувство" – ние можем да говорим за такива чувства, но това са просто чувства и някакви емоции“, каза Трифонов.

Правителство с третия мандат

„Няма да подкрепим правителство с мандат на БСП“, заяви Трифонов.

„Те са партия на статуквото и не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство“, добавя той.

„Това с подкрепата е като в любовта – и ти подкрепяш, и тебе те подкрепят. Те имаха възможност да ни подкрепят, но не ни подкрепиха“, каза още Трифонов.

„Суверенът е решил как да изглежда парламентът. Това е едно копие, така изглежда обществото в момента и парламента“, допълни Трифонов. Той каза още, че наблюдава сериозно разминаване между очакванията на хората и реалността в самата политическа система.

„Българските политици все още не са адекватни на това, което представляват желанията и потребностите на суверена“, смята Трифонов.

Той добави, че ИТН е преговаряла с останалите партии.

„Бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквато и да била колаборация. Невъзможно е и не бива с ГЕРБ. Невъзможно е и не бива с ДПС. БСП би могла да бъде компромисна в това отношение особено заради поведението й напоследък“, каза Трифонов.

Той добави, че все пак доброто възпитание изисква да се проведе среща, след като са били поканени.

„Трябва наистина по-дипломатично, за да се реализира правителство. Бяхме по-дипломатични“, добави Трифонов.

Служебните министри

„Кирил Петков и Асен Василев дойдоха при мен за разговори. Първо те дойдоха“, заяви Трифонов.

По думите му той е провел разговор на четири очи с Кирил Петков, в който усетил, че служебният министър на икономиката има „ултимативно поведение“.

„Той ми каза Асен Василев трябва да бъде министър на финансите. Аз казах – може би ние трябва да решим, Василев може да е на европейските пари. Аз не съм привърженик на ултимативното поведение, затова преценихме, че няма да се разберем и не се договорихме“, каза Трифонов.

На въпрос защо ИТН са повдигнали темата за двойното гражданство на Кирил Петков като проблем, а по-късно са внесли искане за изменение в Конституцията именно на тези текстове, Трифонов каза, че това са две различни неща.

„Правилно е да няма значение дали си двоен гражданин или не. Но има закон и този, който е нарушил закона докато той съществува е закононарушител. И двете са верни. Глупаво е ако имаш двойно гражданство да не може да си министър или депутат. Но докато го има вписано в закона, ти си закононарушител. Законът е закон“, каза още Трифонов.

Политика и отговорност

„Не мразя партиите и не искам да ги унищожа. Просто българските политици, за съжаление, все още не изпълват със съдържание отговорността и думата. Твърде много интриги, измислици, лъжи. Според мен българските политици не трябва да изглеждат така. Българският политик трябва да е там, където не го вълнуват властта, парите и славата“, смята Трифонов.

Той уточни, че напълно съзнава отговорността, която носи. „Правя всичко възможно да свърша работа и това е водещото“, каза лидерът на ИТН.

„Не се страхувам от отговорност и това, което тези хора направиха с референдума ме отврати дълбоко. И си казах, че ако не направя нещо по въпроса, тогава аз ще бъда като тях, а не ако реша да участвам в политическия живот и направя всичко възможно, доколкото мога“, допълни Трифонов.

COVID кризата и имунизационната кампания

На въпрос какво биха направили от "Има такъв народ" в борбата с COVID-19, Слави Трифонов каза, че ще слушат експертите. Той добави още, че е ваксиниран, макар да е прекарал коронавирус и то тежко.

„Да флиртуваш с антиваксърите, с подобни неща е като да си играеш със смъртта. Как е възможно да коментираме това като политически ход. Аз не го разбирам това. Това са решения, които касаят живота на хората“, каза Трифонов.

Той добави, че ако се наложи би призовал хората да се имунизират.