„Категорично се противопоставяме на отправеното искане на президента на Република България за оставка на главния прокурор, тъй като същото влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт“. Това се казва в декларация на прокурорите от Специализираната прокуратура, изпратена до медиите.

По думите им това влиза „в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт“. В обръщението се магистратите припомнят клетвите, които полагат и прокурори, и президент при встъпване в длъжност и заявяват, че „призовавайки народа с думите „да изчистим мутрите от прокуратурата" президентът на Република България е пристъпил положената клетва."

„Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, посредством които се взема отношение по важни въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на главния прокурор, реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции. Това е така, тъй като целта би могла да бъде всяка друга, но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи“, се казва в позицията на прокурорите.

Снимка: БГНЕС

„Извършвайки действия по разследването, в служебни помещения находящи се в сградата на президентството, магистратите от Специализирана прокуратура са се водили единствено и само от закона, следвайки единствено и само осигуряване на обективно, всестранно и пълно разследване по образувано досъдебно производство“, се казва в съобщението.

„Категорично считаме, че изявлението на обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт“.

„Заявяваме, че магистратите от Специализирана прокуратура спазваме законите и Конституцията на Република България и не нарушаваме положената от всеки един от нас клетва, но у нас остава съмнението, че призовавайки народа с думите „да изчистим мутрите от прокуратурата“ президентът на Република България е пристъпил положената клетва“, завършва декларацията.