Путин спря подаването на газ за България с едностранно нарушение на международен договор – това срива репутацията на страната му като доставчик на енергия. По този начин министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира в социалните мрежи решението на „Газпром“ да спре подаването на синьо гориво към България.

„12 години ГЕРБ работиха против енергийната независимост на България – не завършиха интерконектора с Гърция, но построиха експресно транзитния „турски поток“ за руски газ към Европа. Правителството на „Продължаваме промяната“ работи активно с Гърция, Азербайджан и други регионални партньори и ще преодолее тази зависимост“, категоричен беше Лорер.

Той визира т.нар „Балкански поток“, който беше завършен в бързи срокове по времето на кабинета „Борисов 3“. „България е вече 100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете. Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа“, заяви през март м.г. лидерът на ГЕРБ и тогавашен министър-председател.

Въпреки казаното от Бойко Борисов тогава, България и до момента разчита на 90% руски газ, едва през лятото ще стане готов интерконекторът с Гърция, а сегашното правителство разкри, че „Булгаргаз“ дълго време се е отказал от пълния обем азерски газ като алтернативен източник.