Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан"в община Ветрино, става ясно от видео във „Фейсбук“ профила му.

България остава незаобиколим фактор в доставките на газа в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България, заяви премиерът.

Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се транзитира във всички посоки.

Сега сме 100% енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа, заяви Борисов.

„Интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. И като прибавим приоритетното ни газохранилище „Чирен“, тази година ще е много добра за инфраструктурата в газовата сфера“, отбеляза премиерът.

Компресорната станция „Нова Провадия“ е разположена в землището на с. Ветрино, област Варна и ще бъде оборудвана с 4 компресорни агрегата с инсталираната мощност 10 MW всеки от тип Mars 90. Новите компресорни агрегати на станция „Нова Провадия“ са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора, информират от правителствената пресслужба.

Агрегатите са снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух. На площадката на КС „Нова Провадия“ работят близо 250 души.