Няма неоосманизъм като риск за България, няма турска намеса в българските избори, има комунистическа пропаганда, национал-социалистическа пропаганда с цел изграждане образа на врага, защото ни подготвиха поредната перверзия - жертви и палачи в едно да управляват България и това ще бъде поредното издевателство над жертвите на Възродителния процес. Това заяви лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан на пресконференция днес, цитиран от БТА.

По думите на Местан тезата на обединителния патриотизъм е "претенциозна глупост".

„Има логика да се обединяваме около патриотични идеи, но не като алтернатива на политическото различие, защото без това различие ние нямаме демокрация”, заяви Местан, цитиран от БГНЕС. 

Според Местан писмото на Доган е „поредната грамадна манипулация на българските граждани”.

Прави се опит България да бъде отклонена от своя ценностен избор, да се отклони от пътя си на натовска и европейска държава, продължи с твърденията си Местан.

Той показа писмо от тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган, с което през октомври 2012 г. е бил изпратен на конгреса на партията на Ердоган. По думите му писмото започва с обръщението "Скъпи представители на Анаватан (майката-родина)" и разкрива политическо двуличие. Местан посочи, че тогава никой в Турция не е обърнал внимание на писмото на Доган. Дали това има отношение към решението му да се оттегли (от лидерския пост) - най-вероятно да, добави председателят на ДОСТ.

Относно агитацията на турски министър сред българските изселници, Местан коментира, че може да посочи десетки примери за изказана подкрепа от министър-председател за българска партия в хода на предизборната кампания.