„Той е на 78. Тя – на 73. Качиха се заедно на Вихрен ето така, ръка за ръка... През казана. Баба ми и дядо ми са заедно 52 години. Това е любов. И всичко казано тук е излишно. Няма дума, която да опише 52-годишна любов, уважение, разбирателство и доверие. Той не я пусна и за миг, когато я беше страх и й беше трудно. Тя не спря да върви напред, за да не стъпи той на грешно място. Двамата заедно доказаха, че всичко е възможно. Стига да повярваш, стига да бъдеш сигурен, че плътно до теб бие още едно сърце!”

Тази публикация във фейсбук групата „Планинари” трогна стотици потребители в социалната мрежа. Тя е написана от Ваня Янева, внучка на двамата влюбени.

Вангелия и Асен Манолеви са заедно 52 години. И двамата са учители – той по химия, а тя по математика. Любовта им пламва на 1 септември преди тези 52 години, когато Вангелия постъпва в училище „Отец Паисий” в село Микрево. Пет месеца по-късно двамата вече са сгодени и се женят.

Снимка: Ваня Янева

Днес Вангелия и Асен имат двама сина, три внучки и един внук.

„Аз като млада учителка пристигам, той е бил в Родопите по разпределение – преди години разпределяха учителите по райони – та той пристигнал от Славейно, аз пък пристигам 2 години по-късно и се запознаваме”, разказва Вангелия.

Двамата се запознали на 1 септември, а на 5 февруари се оженили. „Бързо, бързо”, както казва възрастната жена.

А рецептата за брака им е една: „Цял живот сме добре. Разбираме се, взаимна отстъпка трябва да има, за да има разбирателство. Всяко семейство има търкания, но с разговори се излиза от ситуация.”

Този вторник семейството изкачва заветния връх Вихрен . Идеята е на внучките, разбира се – млади и безразсъдни ще кажете вие, да предложат на възрастните си баба и дядо да изкачат такъв стръмен връх.

Уви – те веднага прегръщат идеята и стягат багажа.

Още като младо семейство Вангелия и Асен кръстосвали планините. После като се появили децата започнали да водят и тях. Обиколили първо Родопите. Асен дори станал отговорник към туристическото дружество на Сандански и така всяка година големи групи кръстосват планините заедно. На тези години обаче Вангелия казва, че е друго. Страхувала се не само за тях двамата, но и за внучките.

„Казаха ми внуците – Няма да гледаш надолу, само напред и нагоре! Аз много пъти като ученичка съм се качвала на Вихрен, но сега решихме с внучките и малкия син да минем през Казаните. Моите внуци ме нарекоха „герой”, заради това, че минах през Казаните. Много съм доволна”, споделя жената.

„Хората, които срещнахме по пътя ни даваха много кураж и ни се радваха”, разказва възрастната двойка.

Следващия връх, който внучките на Асен и Вангелия искат да изкачат заедно е Мусала. Остава само да чакаме снимки на хванатите за ръка Манолеви и от там.