Пуснатите на работа затворници се самоохраняват – това каза пред bTV настоящ затворник, който се намира в изолационна килия в Бургас.

Преди четири години Иван Радев и Иван Гюров – Шливата бягат от затворническо общежитие в Бургас. Радев е задържан на място, а Шливата дни наред е в неизвестност.

Днес Радев е в изолационна килия и в гладна стачка. Екипът ни не беше допуснат до среща с него, затова разговаряхме по телефона. Радев твърди, че за бягството Шливата е платил на служител на затвора.

„Той му беше дал пари и сам си го пусна – през дежурната стая, покрива и вкъщи. Самото бягство не беше толкова сложно”, казва Радев.

По думите му пуснатите на работа затворници са на самоохрана.

„90% от тях са от ромския етнос. Хора, които няма какво да губят – решават рязко и тръгват. И аз ако имам шанс, ще избягам, като виждаш пролуки, ги използваш”, казва той.

В общината в Бургас целогодишно наемат на работа лишени от свобода.

„Лятото ги използваме за почистване на дерета и канавки, зимата – за снегопочистване”, поясни Веселин Василев от общината.

От вчера група затворници чистят шахти в бургаския квартал „Лозово”. Техният охранител е… кметският наместник Недка Стайкова.

Тя казва, че вчера ги е предупредила, че знае за случая с избягалия Борис Иванов, а затворниците я уверили, че нямат намерение да бягат.

Според източници на bTV от Бургаския затвор други лишени от свобода са наети на строителни обекти, разнасят цветя или работят на плажа.