Държавата предприема мерки срещу недостига на инсулин и детски ваксини. Реакцията на здравното министерство идва след лавината от сигнали на пациенти до bTV, че не могат да си набавят нужните медикаменти.

По информация на фармацевти у нас липсват трайно седем вида инсулин, а проблем с доставките има при поне още три вида. Това практически са повече от половината инсулинови препарати, предлагани на пазара у нас.

По повод дефицита на инсулин, в студиото на „Тази сутрин“ зам.-министърът на здравеопазването заяви, че „властите си играят на котка и мишка с производителите и дистрибуторите на лекарства“. Министерството призова фармацевтичния сектор да направи всичко необходимо за приоритетно реализиране на необходимите за българските пациенти количества.

Веселина Грозева е диабетик. Той използва инсулин, за чиято липса bTV разказа още преди месец. С надежда обикаля аптеките в Пловдив, след съобщението, че в страната ни ще бъдат доставени необходимите количества. Опитите му да намери животоподдържащия медикамент остават без успех. Едва успява да се снабди с инсулин миналия месец.

„С малка помощ от ендокриноложката - при нея успях да намеря някаква резервичка. Тя ми дава. Другото, което правя, е да свеждам дозата си до минимум, но това налага промяна в диетата ми на хранене, защото при по-малко инсулин почти не трябва да се храня, за да имам нормален живот“, обяснява Веселина.

Не е наясно обаче какво ще прави този месец, тъй като количествата ѝ от запаси свършват. „Навсякъде му отговарят: „Сменете си инсулина“. След като попитах, дали имат идея какво означава това за организма ми, ми отговориха, че така или иначе няма друг вариант“, допълва жената.

Смяната на вида инсулин често става под лекарско наблюдение. Лекарите обаче съветват при трайна липса да не се чака и да се премине към друг вид инсулин.

„Това е свързано с покачването на кръвната захар. Не трябва да се допуска. По-добре да се замени, отколкото да се спре и да се чака доставката на вече предписания инсулин“, категоричен е д-р Цветан Гатев, ендокринолог в Александровкса болница.

А в аптечната мрежа трайно липсват общо седем вида инсулинови препарати. „Това означава обикаляне по аптеките, смяна на терапията. Понякога им остава малко, разменят си ги помежду си и така оцеляват“, обяснява Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В здравното министерство също всекидневно постъпват сигнали за липсващ инсулин. Ето защо от държавното ведомство обявиха, че ще бъдат взети мерки.

„Това се случва, защото определен вид инсулин отпадна от забранителния списък за паралелен износ и в момента по наши сведения препаратът се задържа по складовете с цел реализирането му като паралелен износ. Има проект за промяна на Закона за лекарствените продукти – ще въведем от следващата година електронно предписване на всички лекарствени продукти по лекарско предписание с цел всички тези проблеми да бъдат решавани“, обясни зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

А за пациентите остава надеждата, че ако все пак сменят вида инсулин, то новата форма няма да попадне в списъка с дефицитните препарати.