Не само променихме имиджа на България, а и ни преоткриха в позитивен аспект след наложените стереотипи за корумпирана и бедна държава. Така министър Лиляна Павлова обобщи българското европредседателство.

Доказахме, че има защо да имаме самочувствие, каза още Павлова.

Министерството отчете, че в София са се провели 284 събития и двойно повече делегати от очакваното са посетили България – общо 35 хиляди. 4700 журналисти са отразявали заседанията.

Томислав Дончев като вицепремиер по еврофондовете коментира, че е изненадан от фантастичното представяне на администрацията, което e надхвърлило очакванията. Според него след няколко месеца ще стане ясно дали председателството е успешно, но поне в следващите 10 председателства ще се говори за реформите, от които има нужда Съюзът.

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обобщи, че е безспорен успех на председателството е постигането на единство в 25 от държавите, които са подкрепили разширяването на ЕС и преговори с Македония и Албания на Съвета по общи въпроси вчера.

Всички решения на Съюза сега и в бъдеще ще са белязани от проблема с миграцията, категорична е Захариева. „България е амбициозен член на Европейския съюз и може да предлага реения по общите проблеми”, каза тя.