Налага се актуализация на бюджета от 150 милиона лева за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи ресорният министър Лиляна Павлова.

Тя докладва днес в парламентарната комисия по европейските въпроси докъде е стигнала подготовката ни за домакинство догодина. Нужни са още пари за  допълнителни строително-монтажни дейности в НДК и обезпечаване на IT сигурността.

В НДК ще бъде изграден огромен пресцентър. Предстои да бъде обявена и обществена поръчка за създаването на сайт, който да предава онлайн заседанията и срещите по време на форума.

„В България са планирани между 200 и 300 срещи  на различно ниво. Нашето желание е техният брой да бъде оптимизиран и да бъде сведен до задължителните, но да не прекаляваме с броя пожелателни събития, както бих ги нарекла. Не просто да правим събитие след събитие и да имаме в един ден 5 или 10, а да ги направим смислено и те да имат добавена стойност”, обясни Павлова.

Като министър тя ще има двама заместници.

Единият ще бъде с ресор „Сигурност”. По време на председателството у нас се очаква да пристигнат около 20 00 гости.

Ресорът на другия заместник-министър още не е ясен, но като цяло той ще трябва да представя България в Европейския парламент по време на председателството.