Не предвиждаме промени в Конституцията, не предвиждаме въвеждането на трети пол и еднополови бракове. Това увери в предаването „Лице в лице” по bTV министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова във връзка със споровете в управляващата коалиция, след като правителството прие Истанбулската конвенция за защита от домашното насилие. Според Патриотите документът би довел до признаването на трети пол у нас.

Павлова обаче заяви, че има криворазбрано тълкуване.

„Конвенцията няма задължителен характер. Днешното решение е тя да защити именно жените от домашно насилие. По никакъв начин няма да бъдат прилагани текстовете от конвенцията, ако те нарушават българската Конституция или закони”, отбеляза министърът. 

„Ясно е казано в българската Конституция, че бракът е между мъж и жена, това няма да се променя”, подчерта тя. 

Предлагаме конвенцията за ратификация от Народното събрание с резерви, а именно тези членове, които по някакъв начин са в разрез с българското законодателство и Конституция, да не бъдат прилагани, допълни Павлова. 

Тя уточни, че вътре в самата конвенция липсва словосъчетанието „трети пол”.

„Председателството на ЕС започна въпреки спекулациите и опитите за внушение, че не сме готови и няма да се справим. Започваме председателството не само напълно готови, но и можем да бъдем с гордо вдигната глава за това, че ще го поемем с отговорност, с разбиране и с дълбочина на познанията по различните теми от дневния ред”, каза още Павлова в разговора.

„Това е нашият шанс да променим имиджа, да покажем, че не сме послушни, че имаме мнение и познания, че самочувствието ни не е без покритие, за това, че можем да сме балансьорът, който да търси пресечната точка”, отбеляза тя.

На въпрос за негативните публикации за страната ни в европейски издания, тя изтъкна, че има и позитивни публикации в сериозни и уважавани медии, но те не намират такъв отзвук, защото по-скоро добрата новина невинаги е новина.

По думите ѝ е важна оценката за България от европейските лидери, а тя е много положителна. „Да чуем Туск, Юнкер, Меркел, Макрон, това са все позитивни оценки за България”, посочи Павлова. Според нея има „нюанс на кампанийност срещу България” и ние от години сме заклеймени и ни е сложен етикет на корумпирана държава и мафия.

Павлова подчерта, че корупция има навсякъде и във всички държави и всеки българин, който предлага форма на подкуп, също е участник в този процес. Затова всеки един от нас трябва да се бори и да дава модел на поведение, категорична беше тя. „Борбата с корупцията не е само приемането на един закон или промяна в друг, въпросът е как ги прилагаме, какво ни е възпитанието, как се държим  обществото и каква визия искаме за България”, подчерта още министърът.

Миграцията се очертава да е най-тежката тема по време на българското председателство на ЕС, смята Павлова

„По нея имаме крайно противоположни на моменти мнения на държавите. Това, към което ще се стремим, е да намерим пресечната точка кой е работещият и ефективният механизъм, защото е очевидно, че към момента не можем да намерим това решение и съществуващият механизъм не работи. Дори да приемем принципа на релокация и да дойдат в България, Румъния или на друго място, не можем да ги задържим и да гарантираме, че ще останат”, обясни тя.

Министърът открои като важен и дебатът за бъдещия бюджет, тъй като именно по време на българското председателство трябва да излезе проектобюджетът, предложен от ЕК.