Повече от 150 000 българи губят възможността да получат пари за жилищно-спестовните си влогове, внасяни преди 1989 г.

В края на тази година изтича срокът, в който държавата покрива натрупаните лихвоточки. От сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти настояват срокът да се удължи поне до 2025 г.

Снимка: btvnovinite.bg

При падането на комунизма с жилищни влогове са над 300 000 души. Тогава практиката е била - заделяш редовно, чакаш с години и когато ти дойде ред, получаваш ключ. 

След това обаче изплащането се замразява. След множество законови поправки 120 000 влога се оказват без права срещу 40 000 - с права. И за тях обаче има допълнителни изисквания.

Снимка: btvnovinite.bg

В крайна сметка едва около 3700 влога ще бъдат компенсирани. Изплащането ще приключи в края на годината. На последното си заседание кабинетът осигури нужните пари.

Вълка и Петър Димитрови не са от късметлиите. Започват да внасят всеки спестен лев за жилище през 1970 г. Купили собствен дом с други средства, без да ползват събраните лихвоточки.

От сдружението на хората с лихвоточки са категорични - държавата не бива да зачерква парите на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

„Може да се разточи във времето плащането, но да се знае, че не може така с лека ръка да бъдат пропилени десетките години, в които хората са заделяли и сега наследниците им да пият една студена вода”, коментира Валентин Христов от Сдружение на притежателите на компенсаторни инструменти.

Средната компенсация в годините е била между 5 и 7 хиляди лева. За да може да се плати на всички, държавата ще трябва да отдели почти 1 милиард лева.