Десетки се оказват измамени с парите за лихвоточки в Хасково. Прокуратурата разследва длъжностно присвояване в особено големи размери на чиновници от общината. 

Снимка: btvnovinite.bg

Когато преди три години семейството на  Димитър Найденов с нотариалният акт за купен имот  кандидатства пред общината за  пари от лихвоточките на баща им, разбира, че спестовната им книжка е празна. Липсват 17 хиляди и 200 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Баща ми само дето  не получи удар. Човекът като му казахме, толкова години е чакал за тези пари и накрая – обаждат се и казват няма, всичко е изтеглено”, разказва Златка Найденова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е подигравка  с труда на баща ми, на майка ми. Това те са ги спестявали, не аз”, смята Димитър Найденов.

От общината подават сигнал в полицията. Проверката показва, че ужилените са десетки.  Измамата е за над 380 хиляди лева. Разследването поема прокуратурата.

„За извършени присвоявания, в особено големи размери, представляващи особено тежък случай, за един  дълъг период от 2009  до 2019 г., освен това за  извършено документно престъпление”, казва Христина  Жисова,  говорител на прокуратурата в Хасково.

Парите от лихвоточките се разпределят и изплащат по решение на петчленна комисия в общината, чийто председател е заместник-кметът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Възникнали са съмнения, има несъответствия и  сме уведомили компетентните органи”, казва зам.-кметът на Хасково Велин Балкански.

Засега обвинен няма, а семейството на Златка си чака парите.

„Този, който ги е взел, би трябвало да си ги възстанови, или пък общината”, смята Златка.

След скандала комисията към общината продължава да заседава и да изплаща пари за лихвоточки.  За тази година компенсации са получили 10 души. Двама още  чакат.