43-годишна жена от Пловдив посегна на живота си, след като изтече срокът, в който може да остане в ипотекираното си жилище. Цялата драматична сага започва преди 6 години с един 30-годишен влог от лихвоточки, за които държавата забравя да плати дължимото.

Откриваме Светла Папазян час, след като е изписана от болницата. 43-годишната жена посяга на живота си заради перспективата тя и семейството й да останат на улицата: „Направих една крачка от безсилие и безпомощност. Просто реших сама да си сложа край на живота, защото това положение не се издържа вече!"

Държавата забравя, банката – не

Преди 6 години Светла получава от родителите си 30-годишен влог от лихвоточки на стойност 10 500 лева.  Година по-късно тя купува апартамент в Пловдив по реда за лихвоточките.

След покупката Светла трябва да получи дължимите й от държавата пари. Вместо обещаните първоначално 6 месеца, минават 5 години. Апартаментът на жената е трябвало да бъде отнет в полза на финансовата институция, пред която го е ипотекирала. Разчитала да погаси заема с парите от лихвоточките.

„Трябваше да стане това изплащане, осребряване на лихвочислата, за да се покрие тази ипотека... Да, но след като ние закупихме апартамента и подадохме документите, вече започна това огромно забавяне: първо беше половин година, после стана година, после две години и половина..", разказва отчаяната жена.

Защо става така?

От Националния компенсационен фонд обясниха, че ще платят на жената в края на тази или началото на следващата година. Парите не стигат. Всяка година в бюджета за тези лихвоточки се залагат по 11 130 000 лева. В момента собствениците на 10 500 влога очакват да си получат 79 милиона лева.

„Десетки пъти сме казвали, че трябва да бъдат увеличени тези пари, за да няма неравнопоставеност”, коментира председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов.