21 социалисти са номинирани засега за лидерския пост на БСП. За първи път членовете на партията ще избират пряко своя председател. Днес на „Позитано“ 20 червените насрочиха и дата за конгреса си – 9 май.

С най-много номинации е настоящият председател Корнелия Нинова и един от заместниците ѝ Кирил Добрев. Пред съпартийците си днес Нинова е заявила, че има слухове за договорки между тях двамата.

„Искам да бъда ясна, че аз не влизам в договорки за прекия избор на председател. Всеки има право да се кандидатира“, каза още тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Ръководството на БСП обаче беше разкритикувано, че се занимава повече със себе си, отколкото с проблемите на хората. 

„Това, което чувам е, че силно се използва апарата като инструмент за натиск при номинациите.  Тръгваме към Конгрес без политически документи и има опасност тази надпревара да се превърне в надпревара кой е по-красив и кой има повече грехове, без да имаме ясна политиката“, коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Снимка: БГНЕС

Станишев, Красимир Янков и Костадин Паскалев също са сред номинираните. Чуха се и мнения, че има нередности около прекия избор. Прекият избор ще се смята за успешен, ако до урните отидат повече от 50 на сто от членовете на партията.