БСП обвини правителството в манипулация на данните за растежа на икономиката и поиска оставката на кабинета „Борисов" 3. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев в декларация от името на БСП, цитиран от „Фокус“.

„Декларацията е по повод наши сериозни съмнения и доказателства, че са манипулативни данни, подадени към НСИ и към БНБ. Растежът в България на БВП е в пъти по-малко, от това, което казва правителството. То лъже българите, европейските институции, поради което в момента даде заден и с чакалнята, тъй като там не приемат правителства и страни, които лъжат европейските институции", каза проф. Гечев.

Той уточни, че на 5 септември 2019 г. премиерът Борисов е заявил, че данните на НСИ показват растеж 3,5 % на БВП през второто тримесечие на 2019 г. По техни данни обаче, растежът е в рамките на 0,8 до 1%. Според левицата манипулацията е свързана с приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната.

„Изведнъж: О, небеса! На 20 февруари вицепрезидентът на ЕС пише: „Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM 2, може би не с първоначално поставената цел края на април, а няколко месеца по-късно“. От думите на еврокомисаря „реално няма причина за отлагане“. Ние казваме: „Наистина ли няма причина за отлагане?“ Не е ли станало нещо последните дни, което налага причина за отлагане? Ние твърдим манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и ЕС и неговите институции", допълни още проф. Гечев.

По информация на социалистите разминаването се дължи на неотчетен внос на петролни продукти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!