Избори в редиците на БСП – днес членовете на партията гласуват за лидер на левицата. Основните претенденти са Корнелия Нинова и Кирил Добрев.

Снимка: Ладислав Цветков

В бюлетината, с която ще гласуват социалистите, има пет имена, но единият кандидат се отказа, а двама други призоваха за бойкот на вота. Красимир Янков и Валери Жаблянов обявиха, че призовават да не се гласува заради подозрения за нарушения, които опорочавали вота. Отказ за участие направи третият кандидат - Георги Тодоров. 

Нинова заяви, че гласувала, за да се сложи край на порочното управление на България.

„На днешния ден е била битката при Маратон. Тогава гърците побеждават персийците и спасяват гръцката демокрация. Един грък, Фидипид, бяга от Маратон до гората в Атина и съобщава, че на площада победата. И до днес в Олимпийските игри има маратонско бягане, а политиката е маратонско бягане – изисква постоянство и издръжливост. Ние, българските социалисти, в последните 4 години бяхме постоянни в битката с мафията“, коментира Нинова.

Добрев каза пред журналисти, че е гласувал за силна и единна БСП. „Гласувах за този, който може да направи БСП отново победител. Така, че хиляди, милиони да се гордеят с нея“, допълни той.

Гласуването ще е в партийните клубове в цялата страна. Имащите право на глас са около 80 хил. души, но точният им общ брой не е ясен. От избирателните списъци вече са заличени починалите, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти. Избирателните секции в страната са 1140. Изборният ден започва в 7 ч. и ще продължи до 19 ч. 

Снимка: Ладислав Цветков

Окончателните резултати от вота се очакват в края на неделния ден. Според правилата, приети от Националния съвет на БСП, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на левицата, имащи право на глас. 

Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19 септември, съобщава БТА. За 26 септември е насрочено заседание на 50-ия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.