Издаването на лични карти с чип у нас ще започне в края на тази година. Българските граждани ще могат да получат и паспорти от ново поколение от 2024 година.

Алберт е роден в Канада. Иска да си извади българска личната карта. С изненада разбира, че след година тя ще съдържа чип с биометричните му данни. Идеята му харесва, защото и канадският му паспорт има чип, а с него лесно минава проверка след полет.

Снимка: Редакторски екип

„По-бързо е. Слизам от самолета и веднага се прибирам“, обясни той.

Още в края на тази година ще се издават новите лични карти. Ще ги получаваме обаче, едва когато изтекат старите ни.

„В един слой в личната карта ще има разположен чип. В този чип ще се записват биометрични данни, а впоследствие електронна идентификация на гражданина, ако разбира се той желае електронна идентификация“, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция „Български документи за самоличност“.

„Биометрията представлява снимката на лицето, подписа на лицето и 2 пръстови отпечатъка на двата показалеца“, уточни тя.

Новите лични документи по нищо няма да се различават от сегашните до момента, с изключените, че на тях ще има обозначение за съдържание на чип. Такъв знак има на задграничните ни паспорти.

Снимка: Редакторски екип

Освен удобството, че с новите лични карти няма да се редим на опашки на летището, идеята е в бъдеще с тях да може да ползваме услугите на българската администрация онлайн. Чиповете са изискване от Европейския съюз, чието изпълнение забавяме вече 5 години, но държавата ни вече мисли в перспектива.

„Когато бях министър стартирах създаване на мобилно приложение за електронна идентификация. Така всъщност и с мобилния телефон ще можем да се идентифицираме и с личната карта като я допрем до мобилния телефон“, коментира за bTV бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

Снимка: Редакторски екип

„Това не е просто някаква моя идея и хрумка. То ще стане на практика задължително съвсем скоро от европейския регламент, който предстои да бъде приет“, уточни той. Такова мобилно приложение вече има в Естония.