Либерализирането на енергийния пазар ще оскъпи цената на тока, но за кратко. Така икономическият вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева коментира в студиото на bTV ефектите, до които ще доведе транспонирането на европейските директиви за либерализиране на енергийния пазар в българското законодателство.

По думите й ефектът ще бъде краткосрочен, а в дългосрочен план това ще понижи цената драстично. Предстоят и компенсации за гражданите. „Има държави, в които в началото на въвеждането докато пазара се регулира има ръст на цените. Той обаче не е голям. Ще има компенсации за хората”, заяви икономическият вицепремиер. България вече две години се бави с транспонирането на двете директиви на ЕС, припомни тя.

Екатерина Захариева съобщи пред bTV и информация за срещите, проведени в Брюксел в сряда с представители на европейската комисия. Вчера стана ясно, че премиерът Марин Райков е помолил за съдействие за изготвяне на международен одит на енергетиката у нас. Захариева уточни, че ще се работи и по оценяване на нормативната уредба, взимайки за пример европейските практики, а оценката цели проверка на състоянието на енергетиката и откриване на нередности. „Веднага след великденската ваканция на евроинституциите у нас ще пристигнат представители на главните директиви „Енергетика” и „Конкурентност”, които да помогнат с начертаването на план за развитие”, посочи министърът. България ще получи и техническа подкрепа за разделянето на НЕК от ЕСО, тъй като либерализацията трябва да се случи.

„Няма как работна група, което цели публичност и диверсификация на риска да обслужва каквито и да са интереси”. Така икономическият вицепремиер коментира съставянето на работна група, което да регулира държавните пари в компаниите. Тя уточни, че целта на групата са правила, които да са задължителни за компаниите и да се прилагат от всички държавни предприятия или фирми.

Има забавяне в строителството на магистрала „Тракия” въпреки, че е осигурено финансиране. Ако изпълнителят на проекта не осигури нужното увеличение в техниката и не се работи „от ранни зори до късно вечер”, за да е готово до началото на летния сезон, ще вземем и по-остри мерки.

Министър Захариева отхвърли обвиненията, че има вина в казуса Корал и таксите по делата и заяви категорично, че приоритет в работата й винаги е било опасването на околната среда. „Не съм наблюдавала пряко делото, но така или иначе, който иска да види преписките по темата може да го направи. Ще припомня, че общо бяха три дела и в третото дело беше платена таксата и то пак беше загубено. Плащането на таксите се следи от правната дирекция.”

По повод на спекулациите, че е била спрягана за служебен премиер, Захариева коментира, че много имена се завъртяха в публичното пространство. "В служебния кабинет сме хора, които президентът е търсил – най-подходящият човек за най-подходящия пост", каза Захариева и подчерта, че не е била отстреляна като предложение за служебен премиер.