София очаква експерти от ЕС да участват в независима международна проверка на българския енергиен сектор. Това обяви премиерът Марин Райков след среща в Брюксел с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

По думите на българския министър-председател на срещата са били обсъдени конкретни стъпки за оздравяването на проблемния енергиен сектор у нас. „Имам уверението на Ван Ромпой, че той ще подкрепи нашето искане за международен анализ на цялата верига на ценообразуване, за да можем да определим проблемите, довели до този недопустим срив, на който станаха жертва българските граждани”, добави Райков.

Служебният премиер уверил европейския лидер, че София няма да „изпусне юздите” на кризисната ситуация, позволявайки социалното недоволство в България да се превърне в икономическа криза, или да доведе до дестабилизация на финансовата стабилност – основно притеснение на ЕС в момента.

„Настоящото правителство няма да поставя под въпрос финансовата стабилност, няма да предприемаме авантюристични действия, които могат да отчуждят чуждите инвеститори у нас”, каза пред журналисти Марин Райков.

Той и Ромпой засегнали и темата за средствата, чрез които може да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се и безработните българи, особено сред младежите.

„Съществува инициатива на ЕС за младежката заетост, много разчитаме, че България ще може да получи финансово съдействие по тази инициатива. Беше обсъдена възможността онази част от европейските фондове, които нашата страна не би била в състояние да усвои до края на съответния период, да бъдат насочени към програми за младежка заетост”, посочи още премиерът, който е на двудневно посещение в белгийската столица.

Българският политик гарантирал пред председателя на Европейския съвет, че изборите на 12 май у нас ще са „без съмнение демократични, прозрачни и свободни”.