Летовници се оплакват в регионалната туристическа камара в Приморско от липсата на свободна зона за плажуване на Северния плаж.

На Северния плаж в Приморско свободните места са оградени за атракциони с джетове и водни колела, изнесени са на повече от половин километър или са отдадени на определени туристически фирми.

Чадърът струва 5 лева, още толкова е цената на шезлонга. „Голяма част е отдадена на определена туристическа фирма, като предлагат в туристическите пакети шезлонг и чадър, една част, която трябва да е свободна зона, пък е отдадена на детски лагери”, коментира Стоян Петров, председател на Регионалната туристическа камара в Приморско. 

Концесионерът обясни, че сме объркали плажа. Той отбеляза, че дори и да има отдадени чадъри на туристическа фирма, за това има договор. „Никъде не пише, че е забранено, то е заварено положение”, каза Любомир Николов, управител на Северен плаж – Приморско. По думите му плажът е разпределен равномерно – 50 на 50.

Стопанисваната от този концесионер ивица е дълга цял километър, до плажа на бившата резиденция "Перла". Той заведе екипа на bTV да се увери, че има и свободна зона.

“Пълно е навсякъде, вървим от може би 500 метра нататък и не може да намерим никъде места”, оплака се летовникът Ивайло Ганчев. По документите обаче свободната зона е дори повече от заетата с чадъри.

Дали е спазен законът за 50% свободен и равен достъп до плажа на всички граждани, може да установи само комисия от Министерството на туризма.