Това заяви специално за bTV лекарят, приел 10-годишното момче от Сирия. В първите минути след инцидента медиците му дават храна и чисти дрехи.

Припомняме, че джип с 18 мигранти катастрофира край Елхово след гонка с полицията късно снощи. Пострадалата жена и детето са закарани в спешното от униформените. Приема ги д-р Веселин Цонев, който е на смяна.

„Хубаво, бяло, красиво момченце. Нямам думи, това беше нещо ужасно - трепереше, бягаше от нас. Ужасът, който е изживял, беше много силен“, разказа пред камерата на bTV д-р Веселин Цонев от Спешното отделение на МБАЛ-Ямбол.

В джипа каналджиите натоварили 18 души, сред тях момчето и брат му. Засичат ги граничните и при гонката джипът се обръща. Детето е в шок и с мозъчно сътресение.

„Безкрайно гладно, безкрайно стресирано. От това, което сме си донесли, дадохме му да яде. Отпусна се и заспа, много изморено. И двамата пациенти бяха мокри. Облякохме детето с това, което намерихме при нас - с престилки, с подръчни материали. Казваме, че мъжете идват. Те са престъпници. Тези деца обаче на кого ще навредят“, споделя още д-р Цонев.

Докторът така и не е разбрал името на детето, на което е помогнал.

„Когато се прибереш и прегърнеш детето си… Просто се молиш нашите деца да не преживяват такова нещо. Дано не се случва на нашите деца“, просълзява се д-р Цонев.

Момченцето остава в ямболската болница без опасност за живота. Групата е откарана в центъра в Елхово, където после ще бъде преместено и детето.