С отворено писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев служители на "Пирогов" поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров. В своя позиция те настояват да се прекрати с „ужасяващия тормоз".

По думите им служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров си е позволил в национален ефир да преиначи истината, с което се е опитал отново да опетни труда на лекарите от „Пирогов".

"На 15 юли 2021 г., показвайки епикриза, издадена от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” той заявява: „Тази епикриза е от 21 до 25 януари. Не съм бил в болница „Пирогов” по това време. С никаква диагноза”.

От лечебното заведение съобщават, че след обстойна проверка в системите на болницата са установили, че през месец януари 2021 г. Кацаров е хоспитализиран в болницата с негово знание, в негово присъствие и с неговата лична карта.

„Той е бил съвсем наясно, че за да се провери състоянието му след тежко преболедуван COVID-19 два месеца по-рано, трябва да си заплати изследванията или да постъпи в болница. Насочваме вниманието на НЗОК, че пътека за грижа за пациенти с постковид усложнения все още няма. В базата данни на „Пирогов” има и резултати от направени множество изследвания, сред които скенер, ЕКГ и пълен пакет клинико-лабораторни показатели“, посочват още от лечебното заведение.

Оттам допълват, че са „потресени от опита за манипулация на обществото, внушавайки му се отново, че в „Пирогов” се правят фалшификации“.

„Ето защо вече изпратихме писмо до президента на Република България Румен Радев, в което настояваме незабавно да освободи от длъжност здравния министър в служебното правителство, което е назначил. Копие от писмото е изпратено и до служебния министър-председател Стефан Янев. Двамата разполагат и с Декларация на служителите на „Пирогов”, подкрепена със събрани само за два часа близо 1000 подписа, в която категорично заявяваме, че няма да допуснем постигнато от нас през последните 15 месеца да се оспори, няма да допуснем името на стратегическа за страната болница като „Пирогов” да се петни, няма да допуснем опитите за разделение отвътре, няма да допуснем водещи специалисти да се откажат от професията си и че няма да допуснем личностни, финансови и лобистки интереси да рушат имиджа на съсловието и цялата система. Още по-обидно е, че едни немотивирани промени се извършват от служебно правителство в момент, в който вече има избран нов парламент“, заявяват от "Пирогов".

От там допълват, че вече са възразили срещу констативните протоколи от шумно оповестената в медиите проверка и възраженията са депозирани в законовия срок и ред в НЗОК.

Най-голямата спешна болница в страната снема доверието си от управителя на НЗОК Петко Салчев, който, по думите на служителите, също си е позволил да внушава на обществото, че извършват злоупотреби и че „без да се работи, без да отчита дейност въпросното лечебно заведение е получило пари”.

Те заявяват: „Пирогов” работи в денонощен режим, откакто е създадена през 1951 г., справи се с COVID-19 вълните и е готова с изпитана организация, ако се стигне до нова заплаха. Не спираме работа и в протестен режим, както и в условията на целенасочени атаки и обиди. Категорични сме, че ще протестираме, докато не бъде възстановен нормалният тон и проф. Асен Балтов не бъде върнат на поста изпълнителен директор“.