Ваксинираните срещу коронавирус пациенти, на които им се налага да лежат в болница, са рядкост, като в същото време те развиват много по-малко усложнения и са изписани много по-бързо.

Това показват данни, предоставени от екипа на COVID отделението на УМБАЛ "Софиямед", която е член на Българска болнична асоциация.

„За месец август в отделението ни по-малко от 10%  от пациентите са били ваксинирани. От 1 до 21 септември нито един от приетите за лечение пациенти не е бил ваксиниран. Лечението на тези от тях обаче, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите“, обясняват специалистите от болницата.

По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лечение, са и такива с поставена само една доза.

Много е важно именно такива хора да ограничат контактите си до 14 дни след поставянето на втора доза от ваксината, защото едва минимум след този срок те са изградили антитела срещу вируса.

Лекарите от COVID-19 отделението на болницата съветват след приключване на ваксинационния курс хората да продължат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки.

Според световната статистика 5% от имунизираните лица, независимо от заболяването, за което е поставена ваксината, се заразяват и разболяват.

Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията в УМБАЛ „Софиямед“ са и с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет, част от пациентите са „отключили“ диабет, вследствие на COVID-19.

Имунната реактивност при всеки човек е индивидуална. Важно е да се уточни все пак, че при имунизираните лица заболяването, включително и COVID-19, протича по-леко, с по-малко усложнения, отколкото при неимунизираните, сочат още данните.

„При всички случаи решаващо значение за предотвратяване разпространението на вируса има единствено ваксинацията. Ако всички успеем да се имунизираме и достигнем достатъчен процент, ще живеем по-спокойно“, обясняват още специалистите от COVID отделението на УМБАЛ "Софиямед".

По данни на болницата през тази вълна са засегнати повече по-млади хора - между 30 и 50-годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни.

Лечението при тези пациенти е по-продължително и съответно подобрението по време на лечебния процес настъпва в по-късен етап от хоспитализацията. Обикновено състоянието на пациенти, при които има наличие на придружаващи заболявания, е съпътствано от усложнения в началото или хода на лечението.

Все още степента на засягане от COVID инфекцията при бебетата и децата е ниска. Това се дължи на имунологичните особености в детската възраст и конкретно на по-динамичното протичане на инфекциозните заболявания по принцип при тях. Съветът на лекарите към родителите е категорично, особено когато става дума за малки деца под 7-годишна възраст, но и над нея техните контакти в групи от възрастни да бъдат сведени до минимум.

По отношение на поставянето на трета бустерна доза лекарите от "Софиямед" обясняват, че решението трябва да дойде след анализ на епидемиолозите, клинистиците, както и въз основа на заболеваемостта. Най-точна преценка може да е ръстът на заболелите вече ваксинирани. Ако той се повиши, това ще означава, че има нужда от поставянето на третата доза.

В началото на пандемията в Отделението за лечение на пациенти с COVID-19 в УМБАЛ „Софиямед“ бяха разкрили 200 легла, а в момента са разкрити общо 58 легла, като разширяване на базата се планира при увеличаване на случаите за град София.