Българските лекари и медицински сестри ще издържат. Те останаха с пациентите, когато ни обиждаха и дори биеха. Ще издържат и ще помагат заради ръкоплясканията. Това дава надежда.

Това заяви изпълнителният директор на „Александровска болница" проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че в момента в болницата има двама пациенти с коронавирус – един на 67 години и един на 42. Те са с двустранна пневмония. И двамата са в стабилно състояние и се подобряват. Няма притеснения за бъдещото им развитие.

По-възрастният има сериозно хронично белодробно страдание от години, а по-младият пациент също има проблем с белите дробове и имунитета.

По думите на Ангелов битката с COVID-19 ще бъде спечелена с интелект, дисциплина и хладен ум.

В „Александровска“ има достатъчно количество предпазни средства и дезинфектанти, но ако обстановката се влоши, ще са нужни допълнителни количества, подчерта изпълнителният директор.

„В болницата има 15 легла за обдишване с дихателни апарати. Има възможност, ако се стигне до крайни нужди, те да бъдат увеличени с още 30“, допълни той.

Лекарят е на мнение, че в момента се наблюдава ниска използваемост на леглата и изрази своето притеснение по отношение на финансирането на болниците. Ангелов се надява държавата да намери решение на въпроса, особено за болниците, които са в началото и поемат първата вълна от болни от коронавирус.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов призова хората да не се обаждат по телефона на общопрактикуващите лекари за маловажни случаи, които могат да разрешат сами у дома.

Въпреки това подчерта, че често се получават обаждания на хора с респираторни проблеми.

Снимка: btvnovinite.bg

Той изтъкна, че при бременните жени, при които бременноста протича нормално, ще трябва да бъдат разредени женските консултации, които обикновено се водят от акушер-гинеколозите.

Но заяви, че ако има оплаквания, трябва да бъде потърсена лекарска помощ.

„Това не се касае само за бременните, но и за бебетата, които трябва да бъдат ваксинирани. У нас има изоставане с имунизационния календар“, допълни Брънзалов.

Общопрактикуващите лекари и медицинските лица извън болничните заведения също имат проблеми с финансирането, заради намалелия поток от хора, коментира лекарят.

„Надяваме се да има разбиране, за да можем да оцелеем. В Италия кривата от COVID-19 е вдигната почти вертикално, защото не са успели да предпазят медиците“, изтъкна той.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!