Коронавирусът може да повлияе на икономиката ни, а ще се наложи и вероятно актуализация на бюджета. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в извънредното студио на bTV, посветено на събитията след обявяване на извънредно положение у нас заради новата зараза.

По думите му е рано да се каже колко ще е дефицитът в бюджета и как ще се харчат парите в бъдеще, защото сме само в третия ден след кризата.

Три смъртни случая заради заразата и 107 положителни проби за COVID-19 има у нас.

Снимка: bTV

"Очакваме загуби за приходната част на бюджета - около 3 млрд. лева дефицит, ако добавим допълнителни разходи, които неминуемо ще се наложат – вероятно сумата ще набъбне. Искам да ви убедя, че както финансовата, така и фискалната система имат достатъчно ресурси", каза Горанов. 

Държавата е подготвена за тази криза, добави той.

Първи приоритет ще е здравната система – първата линия на борба с болестта е това. Второ – гарантиране дейността на службите за сигурност така че те да могат да помагат за различните мерки, които ни предлагат докторите в борбата с вируса до средата на април, обясни финансовият министър. 

Трябва да продължим, макар и с по-лимитиран състав, да работи държавната администрация, икономиката трябва да продължи да работи, каза още Горанов. 

Кои са най-засегнатите сектори на икономиката?

Снимка: bTV

Финансовият министър призна, че най-засегнатите сектори у нас след извънредното положение, са туризмът, ресторантьорството и всички бизнеси, свързани с с крайно потребление на физически лица.

Снимка: bTV

Той обясни, че не трябва с лека ръка да се освобождават от служителите си в тези сектори, защото има едно ядро, което е силата на всеки един от тях, Именно тук държавата предлага обезщетения за засегнатите от мерките фирми, обясни Горанов.

Освен тези засегнати бизнеси, след като мине кризата, ще се види и бизнесите, свързани с веригите за доставки и тези свързани с експорт, дали ще имат последици, заяви финансовият министър. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 852 838 13 351 398 286 3 352 331
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 852 838 13 351 398 286
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer