Екипът на отделението по Неврохирурия в столичната болница Токудо, начело с д-р Славомир Кондов, отстрани успешно четири мозъчни тумора по време на една операция, съобщиха от болницата.

Пациентът е в добро състояние и днес ще бъде изписан. 56-годишният мъж постъпва за хирургично лечение в отделението по Неврохирургия с четири животозастрашаващи мозъчни тумори. След детайлно проучване на състоянието му неврохирурзите вземат решение да отстранят злокачествените образувания едноетапно.

"Рутинно се отстраняват 2 до 3 тумора на главния мозък. Много рядко се прибягва до резекция на повече образувания в рамките на една операция", каза д-р Славомир Кондов.

"Взехме това решение с цел пациентът да премине само веднъж през възстановителния етап след операцията и максимално бързо да може да се върне към нормалния си начин на живот", допълнио той.

Оперативната процедура е извършена с помощта на уникална за България невронавигационна апаратура. По този начин отстраняването на мозъчните тумори е много по-щадящо за пациента, тъй като околните здрави тъкани остават незасегнати по време на операцията, а периодът на рехабилитация по-кратък и лек за пациента.