Лекари от УМБАЛ „Св. Анна“ имплантираха безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето. Операцията е уникална за българи, съобщават от лечебното заведение.

Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по кардиология в болницата са стигнали до дясна камера на сърцето чрез достъп от бедрената вена. Консултант на операцията, която продължи близо два часа, беше проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан (Полша).

Двама пациенти (мъж на 67 г. и жена на 72 г.) бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лечение.

Мъжът е приет с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената - с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения.

Пейсмейкърите, които бяха имплантирани за първи път на български пациенти, са на американска фирма. Операцията е толкова нова за България, че тепърва предстои заплащането и по НЗОК.

Операцията е извършена от лекари в Клиника по кардиохирургия, а анестезията е дело на д-р Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна“.