Общинският кризисен щаб в Свищов обяви дарителска кампания за подготовка на допълнителни стаи за болни с коронавирус в местната болница.

Междувременно лекари от специализирани лечебни заведения алармират за притеснения при разкриването на COVID структури.

В своя заповед здравният министър нареди:  

„Всички лечебни заведения в областите с най-висока заболеваемост да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла с които разполагат. При тези с по-малко заболели процентът е 5

Така в Свищов 15 легла вече са осигурени, но 2/3 вече са заети. Започва кампания за дарения..

"Към момента нашите проблеми са само от битов характер. Изоставаме със завивки, чаршафи, отоплителни уреди. От такъв характер, пак казвам", заяви Илиян Венков, вид управител на МБАЛ "Д- р Димитър Павлович" – Свищов.

Готовност да влязат в отделението при нужда са заявили четирима медици.

Денонощно от седмица в отделението е единствената медицинска сестра, осмелила се да помага на COVID болните.

Планът за разкриване на COVID структура силно тревожи ръководството на столична АГ болница.

Проблемът според тях - пациенти ще се лекуват в необорудвани за инфекциозни случаи отделения и от медици, които не са обучени за това.

„Защото един акушер-гинеколог не би бил достатъчно полезен за лечението на 70-годишен възрастен мъж с ковид инфекция. В момента най-голяма е липсата на инфекционист, то е ясно, че са малко в страната. Следващата липса е на реаниматор – не можем да си позволим да извадим голяма бройка от нашите екипи, защото не спира потокът на родилки“, обясни Иван Тодоров, административен директор на АГ "Щерев".

За решение на казуса от болницата ще търсят диалог с Столичната здравна инспекция.