Ситуацията в габровската болница е тревожна заради покачения брой хоспитализирани с коронавирус. За това алармира директорът на лечебното заведение д-р Минко Михов в „Тази неделя“. 33 са новозаразените с COVID-19 в областта през последното денонощие. 

Областта попада в т.н. „червена зона“ – над 120 заразени на 100 хиляди души население. Плановият прием на пациенти и планови операции са прекратени. Д-р Михов обясни, че при грипни епидемии същите дейности пак се спират и призова пациентите да не се тревожат, защото на всеки спешен случай – ще му се обърне внимание. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му спирането на плановите хоспитализации и интервенции ще се отрази негативно на финансовото състояние на болницата. Според него, обаче, няма да се стигне до проблеми със заплатите. 

„Проблемът е в осигуряването на квалифициран персонал, който да се грижи за болните. Към момента успяваме да се справим, но ако броят на пациентите се увеличи – ще ни затрудни изключително много, защото колегите вече са уморени“, уточни директорът на лечебното заведение. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на д-р Михов инфекциозното отделение разполага с 30 легла, а 22 пациенти са вече настанени там. Един е в тежко състояние – на апаратна вентилация.

Засега не са се отзовали доброволци на призива за помощ в болницата. Директорът на болницата призова гражданите на Габрово да спазват противоепидемичните мерки, за да може градът възможно най-бързо да излезе от „червената зона“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Децата от природо-математическата гимназия в града са преминали в онлайн форма на обучение. От РЗИ разпространиха по-строги противоепидемични мерки.