Лекари и служители на „Пирогов“ отново излизат на протест в подкрепа на отстранения директор професор Асен Балтов.

Персоналът на спешната болница протестира и блокира близкия булевард за първи път в четвъртък, след като се разбра за уволнението на Балтов.

От болницата са категорични, че демонстрациите ще продължат до възстановяването му на поста. Според недоволните така се петни цялостно имиджа на лечебното заведение.

Професор Балтов беше освободен с решение на служебния здравен министър заради обвинения в нарушения за над 1 милион лева - сред тях за източване на Здравната каса с фиктивни пациенти и здравни пътеки. Пред bTV отстраненият директор обяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Началникът на Клиниката по урология в „Пирогов“ проф. Диян Енчев поиска да спре „атаката срещу болницата“ и „това ръководство на здравеопазването да си ходи“, защото за тях „такова не съществува“. Лекарят поиска и оставката на ръководството на Здравната каса.

По неговите думи министърът на здравеопазването е бил в „Пирогов“ на „21-во и 24-то число“ и са му „направени повече от 25 изследвания плюс два скенера, а цената на това е повече от 500 лева“.

„Доц. Атанасов е искал по някакъв начин да му спести тези пари, защото е неморално да ги искаш от човек с постковиден синдром“, каза Доросиев, коментирайки твърденията на служебния здравен министър, че от „Пирогов“ са му издали фалшива епикриза.

От КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването също подкрепиха протеста.