Лекари и пациенти с репродуктивни проблеми се обединиха в искането си за връщане на фонд „Ин витро” от здравната каса към Министерстерство на здравеопазването.

Четири години след създаването на Фонда те сигнализираха, че след преместването му процедурите закъсняват до 4 месеца.

От здравната каса уточниха, че имат готовност за сключване на договори с изпълнителите на ин витро процедурите, както и да им заплатят за извършените дейности. Касата вече е сключила договор с 24 лечебни заведения, които извършват асистирана репродукция, а предстои сключване на договор с още две.

Център "Фонд за асистирана репродукция" беше създаден на 1 април 2009 г. Оттогава с държавна подкрепа са родени над 3000 бебета. Разгледани са над 20 000 молби, а 15 000 двойки са получили шанс да започнат процедури.

Самуил и Далия са две от децата на Фонда. Дошли на бял свят през 2011 г. след втория опит на майката. За чудото да даде живот се бори и Борислава Йорданова. За държавната подкрепа вероятно ще чака около година.

„Адски тягосно е! Чакаме всеки ден, всеки ден се вземат нови решения, всеки ден нещо се променя. Много от хората наближават пределната възраст. И при положение, че са отпуснати тези пари, не смятам, че трябва да се чака толкова дълго”, коментира тя.

След реформата Фондът запази цялата си администрация, която разглежда молбите. Уреждането на плащането обаче вече се извършва от администрацията на касата.

„При нас натрупване няма. По-скоро проблемите идват при чакането в клиниките, които още не са започнали работа със Здравната каса”, обясни д-р Николай Лалев, директор на Център "Фонд за асистирана репродукция”.

В една столична клиника са подписали договор със здравната каса едва миналата седмица. Оттогава са започнали лечението на няколко пациентки, за които не са убедени, че ще получат пари. Работата им се затруднява от излишни, според тях, изиксвания. Много детайли остават неясни - например как пациентите ще получават безплатните лекарства.