България надмина и чехите в обвиненията си към Русия за взривовете на оръжейни складове на нейна територия, коментира руският външен министър Сергей Лавров по повод изявлението на Специализираната прокуратура за връзка между серия от инциденти в складове и заводи за военна продукция у нас и отравянето на Емилиян Гебрев.

Не специална пресконференция Лавров дори опита да се пошегува, че все още не сме обвинили Русия в убийството на ерцхерцог Фердинанд в Сараево и подпалването на Първата световна война, но нещата явно отиват натам.

„Ето какво излиза – или българската страна нищо не е подозирала и едва сега, след като в Чехия са се захванали със събитията от 2014 г., е решила да надскочи и чехите и да погледне много по-надълбоко в историческа перспектива, или те са знаели през цялото време, какво се случва, но по някакви причини не са дали гласност“, каза руският външен министър, цитиран от ТАСС.

Според него ЕС има проблем с налагането и спазването на международните конвенции за търговия на оръжие и трябва да проучи защо частни предприемачи имат отношение към подобни съоръжения.

„Мога да допусна, че ЕС все пак трябва да се погрижи за ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, която е свързана с това, че някакви частни предприемачи се занимават с търговия с оръжие, съхранение на оръжия и на боеприпаси. Евросъюзът трябва все пак да отговори на въпроса, който зададохме и който се свежда до това доколко Европейският съюз контролира своите членове да изпълняват задълженията си по различни документи в областта на търговията с оръжие“, каза Лавров.

„Аз, например, веднага се сетих, че господин Гебрев (Емилиян Гебрев, собственик на компанията за търговия с оръжие EMKO) или негови служители заявиха, че в складовете в Чешката република не са били съхранявани противопехотни мини, че там е имало само външни обвивки, корпуси за противопехотни мини“, каза руският външен министър.

В същите тези медии се споменават няколко случая, при които господин Гебрев е изнасял тези корпуси за противопехотни мини в някаква държава, където на тези мини са им поставяни заряди.

По думите на Лавров са възможни различни сценарии на събитията в зависимост от това „колко хитри са хората, които търгуват с оръжия в нарушение на законите и международните конвенции“.

„Не би било зле ЕС да обясни на международната общност как всичко това се съчетава с международните конвенции и договори, които страните членки на ЕС са подписали“, обобщи ръководителят на руската дипломация.

Междувременно, Министерството на външните работи на България покани утре на среща посланика на Руската федерация у нас, съобщиха от МВнР.