Лавините тип „дъски“ са най-опасни за скиорите и сноубордистите. Те се „отсичат“ почти перпендикулярно на склона. Когато се упражни и допълнителен натиск - „спусък“, те се пропукват и се свличат с голяма скорост.

Това може да се случи заради нов сняг, при повишаване на температурата или при преминаване на хора. Снежните дъски имат много голяма маса и разрушителна сила. Наричат ги още „скиорските лавини“.

Подценяване на рисковете и липса на подходяща екипировка са най-честите причини за инциденти, казват познавачи на планината.

„Лавинен предавател, това е самото устройство, което се носи на тялото. То излъчва сигнал, който има обхват, дори на зарит под снега човек. Има над 70 метра обхват. Ако е станал лавинният инцидент, няма как с голи ръце да изкопаем затрупания, или със ска, защото става много по-бавно. Трябва ни лопата и ни трябва лавинна сонда. Тази сонда помага да локализираме точното местоположение под снега“, обясни Андрей Балевски от  Българската лавинна асоциация.

Оборудването е от полза само когато са налице всичките му елементи.

„Ако имаме само предавател, времето за изкопаване на пострадалия е над 45 минути, което в 99% от случаите означава, че той няма да е сред живите. Ако сме само с предавател и лопата, времето за изкопаване на човека е 20 минути. Ако сме със сондата, лопатата и приемателя можем да сме под 10 минути“, допълни той.

Подобно оборудване е задължително за тези, които възнамеряват да излязат извън пистите. Спасителите съветват - не се отклонявайте от установените маршрути.