25-годишната Ния Трейман загина при поредната голяма лавина в Пирин вчера. Този път снежната маса падна около хижа „Синаница“. Въпреки изключително бързата мобилизация и пристигане на спасителите до мястото на инцидента, те не можаха да спасят жената, разказа кореспондентът ни Ирина Жерева.

Снимка: bTV

Веднага след подадения сигнал са сформирани две групи от по две шейни, като втората група включва и кучето Норт, разказа спасителят Атанас Уков.

Снимка: bTV

Имахме доста трудности, защото мястото се намира в средата на планината, теренът е изключително труднодостъпен и опасен. Все пак кучето успя да намери момичето, но, за съжаление, късно, каза той.

Младата жена е правела преход със свои приятели. Намирали са се на Момин връх. Поради някаква причина тя се озовава върху козирката, която се чупи, пада, повлича още тонове сняг и пада в дупката под върха. Жертвата се е оказала заклещена под снежните преспи, каза Уков.

Снимка: bTV

Тя е била седнала, обувала си е котките и козирката е паднала. През цялото време са си мислили, че са на ръба, обаче козирката е била по-голяма, отколкото са очаквали, обясни спасителят Ивайло Валеов.

Много е трудно да се спаси човек, затиснат под преспите, тъй като факторът време много бързо си казва тежката дума, призна той.

Спасителят предупреди, че лавинната опасност остава.

Такива ситуации се обикновено се случват поради две основни причини – подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, коментира в предаването „Тази неделя“ директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. „Конкретният случай подозирам, че не е точно такъв – призна той. – Според мен има натрупване на малки грешки, миг невнимание и ефектът е такъв“.

Снимка: bTV

Той отчете, че за да се стигне до такова място без моторно превозно средство, отнема два-два и половина часа. С двете моторни шейни вчера спасителите са стигнали в рамките на около час. Това „си е постижение“. Използването на хеликоптер в такава ситуация е още по-бързо, но, за съжаление, у нас ситуацията с хеликоптерното спасяване не е розова, отчете той. „Може би сме единствената страна в ЕС, която не разполага със система за спасяване с хеликоптери“, посочи Нешев.

Жертвата е имала достатъчно опит с планината, не само у нас, но и с Пиринеите и Алпите, каза алпинистът Боян Петров, който я е познавал. „Това ѝ беше първото за сезона ходене на Пирин, някак си все го избягваше тази година. Не мога да кажа дали е било умишлено, но, ето – съдба“, каза той.

Снимка: bTV

Петров предположи, че причината за инцидента е „крачка невнимание, при което е пропаднала в козирката и от там нататък – шок в двамата младежи, с които е била“. Той повали ПСС за бързата реакция. По думите му това е по-бързо, отколкото хеликоптер може да стигне. 

Хората, които излизат в планината, би трябвало да се запознаят с маршрута, към който са тръгнали, да проверят какви са условията там – моментни и метеорологични, и да преценят много добре собствената си кондиция – физическа и психическа, коментира Нешев.

Проблемът в българските планини обикновено е от т. нар. лавини тип снежна дъска, които се получават при преноса на снежни маси от вятъра, добави шефът на ПСС. Тези дъски се натрупват в подветрените части на планината. Тогава може да се получи нестабилност между старата снежна покривка и новата. Когато човек застане върху подобна дъска, тежестта му е достатъчна, за да откъсне една такава лавина, обясни той.

Снимка: bTV

Жертвата всъщност е била най-леката в групата и наистина е имала малшанс. Не мисля, че става въпрос за подценяване или надценяване, те най-вероятно са си вървели по билото, каза Петров.

Двамата се съгласиха, че страхът пази в планината.

Вижте целия разговор във видеото: