Двама туристи загинаха, след лавина в района на Банско. Инцидентът е станал по обяд в района на т.нар "Бъндеришки улеи". По първоначални данни лавината е била предизвикана от сноубордисти, които са карали извън пистите.

Малко след 12 ч. на група от 4 сноубордисти се спуска в гориста местност извън пистите над Банско. Първите двама активизират лавина. Сноубордистите, които не са попаднали в лавината изпращат сигнал към Планинската спасителна служба.

Снимка: btvnovinite.bg


Екипите и 15 доброволци започват спасителната операция. Сноубордистите са били екипирани с лавинни раници, но спасителите ги намират далеч от тях. Двамата загинали мъже са на 33 и 34 години. Единият е родом от София и а другият от Ямбол.

„Сигналът дойде от 2 момчета, които са били с заедно тях. Подадоха ни сигнал, дадоха ни GPS координати и ние веднага се запътихме към мястото на инцидента – една групa от хора с две спасителни кучета. Бързо стигнахме с моторни шейни, може би след 6 – 7 минути бяхме на самия път”, каза Ивайло Валеов, планински спасител.

Снимка: btvnovinite.bg


На мястото спасителите откриват, че двете момчета на видима възраст около 20 години са загинали. Лавината е носила сноубордистите над 400 метра.

„Много хора си мислят, че карането в гората е безопасно, тъй като дърветата могат да възпрепятстват лавината. Това се е случило и днес, момчетата излизат да карат, не в голи части или в улей, ами в гората”, заяви Атанас Уков, планински спасител.

По информация на ПСС в момента лавинната опасност е значителна.

Това означава, че предизвикване на лавина е възможно, дори при малко допълнително натоварване, особено по определени стръмни склонове.

В някои случаи са възможни средни и по-рядко – големи спонтанни лавини.