За да бъде здрава икономиката, трябва да има здрави хора, но с новите ограничения се постига баланс между свободата в икономическия живот и строгостта на противоепидемичните мерки по международни стандарти. Това посочи на брифинг в Министерския съвет икономическият министър Лъчезар Борисов, след като стана ясно, че кабинетът затяга противоепидемичните мерки у нас.

„Към момента тези мерки ще работят само 3 седмици и това обещаваме на бизнеса. Сектор „Търговия“ остава изцяло отворен, а не както се предлагаше. Така гарантираме доставките, производството и промишлеността“, заяви Борисов. Той отбеляза, че само при моловете ще има затваряне, като се търсят мерки за компенсиране на бизнеса – сред вариантите са покриване на фиксирани разходи или помощ с процент от оборота.

156 млн. по ОП „Иновации и конкуретноспособност“ ще се използват за целта, като освен това Българската банка за развитие е получила нотификация от Европейската комисия и ще може да разшири програмата си за осигуряване на банкови гаранции за кредити на фирми.

Мерките в социалната сфера също или продължават, или ще са в по-голям мащаб, стана ясно от ресорния министър Деница Сачева. Запазват се програмите за „60/40“ и „80/20“, както и патронажната грижа за карантинираните.

Родителите със среден доход на член от семейството под 915 лв., които са в неплатен отпуск, ще могат да получат по 610 лв. в следващите 3 седмици. Ще функционира и схема за детегледачки, за да може при спирането на децата от присъствено обучение родителите им да могат да се трудят.

Работниците от затворени бизнеси ще получават по 24 лв. на ден, ако са били осигурявани на 8 часа.

356 000 души ще бъдат обхванати от мерките, като обезпечаването им ще струва между 350 млн. и 400 млн. лв., част от които ще дойдат и от Европа.