Продължават сблъсъците по случая със спряната частна лаборатория за изследвания на плодовете и зеленчуците на границата.

Пред парламентарната комисия по корупция от частната фирма заявиха, че обжалват пред съд заповедта изследванията на храните да се пренасочват към друга - държавната референтна лаборатория в София.

А депутатите отново попитаха как в последните 10 години лабораторията е била избрана да движи доходоносния бизнес с изследванията и товарната дейност при проверките на границата. За дейността на лабораторията разказахме и в разследване на bTV.

Управителят на фирмата със спряната лаборатория на „Капитан Андреево“ Васил Димитров сигнализира парламентарната антикорупционна комисия, че е жертва на натиск.

Според Димитров „в работата на лабораторията не са открити нарушения, просто му взимат бизнеса“.

В комисията питаха управителя познава ли собствениците на фирмата, оперирали на границата последните десет години, като назоваха имената Размиг Чакърян и Христофорос Аманатидис, известен като Таки. Димитров заяви, че „не познава тези лица“.

bTV за пореден път потърси по телефона споменатия Размиг Чакърян, който според Търговския регистър се води "действителен собственик - физическо лице" до 2021 г. в първата фирма наемател на границата. Той обаче не отговаря.

А шефът на Агенцията по храните Христо Даскалов заяви, че през шестте дни, в които пробите от камионите на границата се изпращат в София, държавата е генерирала близо 80 000 лева допълнителни приходи от таксите.

По думите на Даскалов просто БАБХ е компетентният орган да издава заповед коя лаборатория да извършва официален контрол.

Заради заповедта на държавната агенция пробите от храните да се изследват в София, от петък тировете със зеленчуци и плодове на границата чакат с часове повече.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!