Комисията за защита на потребителите установи подвеждаща реклама и нелоялна търговска практика на хранителна добавка за отслабване, съобщават от комисията.

Според становището няма доказателства за „интензивно стопяване на корема”, „доставяне енергия за по-интензивното функциониране на организма”, "подпомагне намаляването на мастната тъкан” и „ускоряване обмяната на веществата” от употребата на хранителна добавка за отслабване Caralluma.

Търгуваната онлайн добавка нарушава и Закона за защита на потребителите при продажба от разстояние, тъй като не е посочен адрес и контакти на търговеца, за да може потребителят да върне стоката.

Литва сигнализират за същото нарушение. Оттам посочват, че потребители се оплакват, че не са постигнали обещания ефект. В България постъпилите жалби в КЗП засягат липсата на данни за фирмата на сайта на добавката.

За да се разбере кой всъщност продава Caralluma и да бъде подведен под отговорност, КЗП е изпратила писма до Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), куриерската фирма, която доставя пратките и ГДБОП.

Информацията от куриерите твърди, че седалището на търговеца е в САЩ, Северна Каролина, а връзка с него може да бъде осъществена на е-мейл адрес support@topcaralluma.com.

От БАБХ посочват, че нямат информация за пускане на пазара на продукта, но ще продължават да осъществяват засилен контрол спрямо дейността на некоректния търговец.