Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки във връзка с новата учебна година. Вниманието ще бъде насочено към най-често купуваните стоки в този период - ученически пособия, раници, различни комплекти, дрехи, обувки и др.

"Проверките са свързани с действащия на територията на целия ЕС стандарт за безопасност, който въвежда редица изисквания, на които детските облекла трябва да отговарят", обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов в интервю за БНР.

При предишни проверки комисията е забранявала продажбата на облекла заради наличието на по-дълги от допустимото връзки или на дребни елементи, които могат да доведат до задавяне на по-малките деца и дори до по-сериозни инциденти.

В рамките на кампанията ще бъдат извършвани и проверки на търговци на обувки за деца в ученическа възраст.

"Едно от най-важните неща е свързано със самата материя, в случая – кожата. Важното е хората да бъдат информирани за реалния състав на продукта. Има една особеност – задължителни са пиктограмите, които представляват с информация за това от каква материя е произведена всяка една от трите основни части на обувката", обясни Димитър Маргаритов.

При раниците и тази година ще се следи за верността на твърденията относно техните характеристики. Маргаритов даде пример със случаи, при които са рекламирани раници с дишащ и ергономичен гръб, но търговците не са успявали да докажат наличието на тези характеристики.

Голяма част от ученическите пособия са с доста малки размери, но това не освобождава търговеца от задължението му да предостави цялата задължителна информация – от цената, през характеристиките на артикула, до неговия производител.

През последните години родителите предпочитат да пазаруват онлайн всичко необходимо за учениците. Затова КЗП ще следи предлагането на тези стоки и в електронните магазини.